hobbyproject: "BATIK"

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 10:06
batik logo voor een kledingmerk in batikstoffen uit Indonesie. Jouw logo krijgt eigenzinnigheid bij Karakterdesign

Het is heerlijk om creatief bezig te zijn zonder grenzen. Beginnen met een plaatje zonder doel voor ogen.

Batik, prachtige stof uit Indonesië bedrukt volgens een bijzonder proces met verfbaden, stempels en was.

Een kunst met een lange traditie die ook nu haar invloed heeft op de hedendaagse (batik-)kleding.

 

Wat is batik?

Batik, wie kent het niet? Die prachtige stoffen met al die kleurrijke patronen. Tegenwoordig sierlijk gedragen op sarongs, t-shirts en jurken, maar met een rijke geschiedenis die teruggaat tot eeuwenoude Indonesische tradities. Maar wat is batik precies, en hoe wordt het gemaakt? En wist je dat het zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?

Batik is in essentie een verftechniek waarbij patronen worden aangebracht op stof met behulp van hete was. De was werkt als een soort dam, waardoor de delen die je niet wilt kleuren, onbekleurd blijven. Het is een beetje zoals klodderen met verf, maar dan met een stuk verfijndere techniek en met een verbluffend resultaat.

De herkomst van batik is nog altijd een beetje mysterieus. Sommigen beweren dat het al meer dan 2000 jaar geleden in Indonesië werd beoefend, terwijl anderen geloven dat het via handelsbetrekkingen vanuit India naar Indonesië is gekomen. Wat we wel zeker weten, is dat batik al eeuwenlang een belangrijk onderdeel is van de Indonesische cultuur.

Het batik-proces

Het batikproces is een fascinerend schouwspel van precisie en creativiteit. De eerste stap is het voorbereiden van de stof, die traditioneel van katoen is gemaakt. Vervolgens wordt er met een speciale canting, een soort metalen pennetje met een koperen reservoir, hete was aangebracht op de stof. De cantingkunstenaar is een ware meester in het creëren van gedetailleerde patronen, van geometrische figuren tot sierlijke bloemenranken.

Na het aanbrengen van de was, wordt de stof geverfd in een bad met textielverf. De delen waar de was zit, nemen geen kleur op, waardoor er na het verwijderen van de was een prachtig contrast ontstaat tussen de gekleurde en ongekleurde delen. Dit proces kan worden herhaald met verschillende kleuren en patronen, wat resulteert in een ware explosie van kleuren en designs.

Batik is meer dan alleen een mooie stof. Het is een kunstvorm die verhalen vertelt, tradities bewaart en identiteit uitdraagt. De patronen op een batikdoek hebben vaak een symbolische betekenis, die kan verwijzen naar de afkomst van de drager, de religie of de sociale status. Batik wordt dan ook vaak gedragen tijdens speciale gelegenheden, zoals bruiloften en religieuze feesten.

In 2009 werd batik officieel erkend door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit betekent dat batik niet alleen uniek en waardevol is voor Indonesië, maar voor de hele wereld. Het is een herinnering aan de rijke culturele diversiteit van onze planeet en de belang van het behoud van traditionele ambachten.

Dus de volgende keer dat je een batik sarong of t-shirt ziet, denk dan eens aan het eeuwenoude proces en de rijke traditie waaruit het voortkomt. Batik is meer dan een kledingstuk, het is een kunstwerk met een ziel.

En wie weet, word je net zo enthousiast als ik van batik en ga je zelf aan de slag met deze fascinerende techniek. Wie weet creëer jij straks je eigen unieke batik kunstwerk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.