Wat is slow fashion in de ontwerpwereld?

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 om 06:47
https://www.sustainablefur.com/news_item/the-young-and-the-super-rich-are-mainstreaming-slow-fashion/

In de mode bestaat er zoiets als slow fashion en fast fashion. Een trend die is ontstaan met de groeiende bewustwording van de impact welke wij hebben op het milieu en ons consumptiegedrag c.q. wegwerpcultuur.

Fast fashion is gericht op de snelle productie van kleding met een korte levenscyclus en die ontworpen wordt met tijdelijke modetrends in het achterhoofd. Het wordt geassocieerd met ons wegwerpgedrag en de negatieve gevolgen voor het milieu.

Slow fashion wordt juist gemaakt voor gebuik voor langere termijn. Duurzame stoffen en materiaal, oog voor het maakproces, vaak handwerk en focus op een tijdloos en kwalitatief ontwerp zonder toevoegingen die tijdelijk populair zijn. Hierdoor heeft kleding een langere levensduur en hierdoor dus een minder groot effect op het milieu door het productieproces en het gebruik van de benodige grondstoffen.

 

boomknuffelaar

Nee, ik ben niet ineens een boomknuffelaar maar ik zie om mij heen dat we graag dingen kopen om er een tijdje gebruik van te maken en als het niet meer bevalt, in welke zin dan ook, we het maar al te graag weer van de hand doen. In vroeger tijden was het pas tijd om iets te vervangen als iets versleten was.

Zullen we allemaal in het vervolg iets bewuster in het duurzamere aankopen gaan doen met een beoogd gebruik langer dan een seizoen?

 

Karakterdesign ontwerpt haar producten met duurzaamheid in het achterhoofd. Eigenzinnige logo's voor gebruik op de langere termijn, ontdaan van logo-trends die volgend jaar al weer achterhaald zijn. Dus terug naar de basis met jouw boodschap als harde kern!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.