Foutje, toch bedankt!

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 07:10
Martijn Bekker dans Za Djin Do van Keith Derrick Randolph's als student aan de Rotterdamse Dans Academie aan de Tandwielstraat te Rotterdam. Tegenwoordig CODARTS

Het is een beetje zoals een voormalig danser die naar een balletvoorstelling gaat en zich de hele avond ergert aan net niet gestrekte voeten tijdens de 13e fouetté. (Ja, dat is nog zo’n eigenaardigheid van mij.)

Geloof het of niet; Dit ben ik op de foto ergens in 1997 als eerstejaarsstudent Uitvoerende Dans aan de Rotterdamse Dansacademie, nu CODARTS in een stuk van Keith Derrick Randolph.

 

Logo met een uniekheid

Dat ene logo prijkt nog steeds etalage-groot op de voorgevel van de winkel. Ik passeer hem dagelijks en iedere keer zie ik dat ene foutje, of noem het uniekheid, in het ontwerp. Wat toen een technische uitdaging was die ik niet opgelost kreeg is nu iets wat je zo fikst. Naast dat ene foutje zou ik, als ik het over mocht doen, ook kiezen voor een ander ontwerp, stijl, kleurstelling en lettertype doordat mijn kijk op logo-ontwerp is veranderd en mijn ervaring is gegroeid. (Alleen het zakelijke loopt het nog een beetje achter; Dit logo verkocht ik toentertijd voor 80 euro.Mijn prijzen zijn omhoog gegaan maar een marktconforme hoofdprijs betaal je nog steeds niet. Wees gerust. Jij bent zeker niet degene die zich hiermee in de vingers snijd!)

 

De kans om te ontwerpen

Ik herinner me nog goed mijn begin als grafisch ondernemer. Een lokale supermarkt gaf me de kans om hun logo te ontwerpen. Illustrator had ik net onder de knie, en als ik vastliep, vond ik vaak de oplossing in YouTube-tutorials. Inmiddels heb ik talloze ontwerpen gemaakt en veel ervaring opgedaan met mijn tools. Elke opdracht is iedere keer weer een leerproces en ook verre van alleen creatief.

Als ontwerper rust er een verantwoordelijkheid op mijn schouders. Ik moet op de hoogte blijven van logo-trends, begrijpen hoe kleuren de uitstraling van een bedrijf beïnvloeden, en ik heb inmiddels een uitgebreide bibliotheek met lettertypen tot mijn beschikking. Het juiste lettertype kan een ontwerp maken of breken.

Soms kan het irritant zijn: elk logo dat ik op straat tegenkom, wil ik analyseren en begrijpen waarom het bedrijf juist dát logo heeft gekozen. Het is een beetje zoals een voormalig danser die naar een balletvoorstelling gaat en zich de hele avond ergert aan net niet gestrekte voeten tijdens de 13e fouetté. (Ja, dat is nog zo’n eigenaardigheid van mij.)

 

Samengevat

Geen enkele creatieve ondernemer is perfect of weet alles al. We zien ons werk als een voortdurend leerproces en durven buiten onze comfortzone te treden. “Ik kan het niet” bestaat niet. Met passie en toewijding gaan we elke uitdaging aan ook al erkennen we achteraf onze fout. Die fout zorgt dat we het de volgende keer beter zullen doen

Walt Disney zei ooit: "If you can dream it, you can do it!”

Dat geldt voor mij maar ook voor jou! Droomde jij niet van een eigen zaak?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.