
Je website moet toegankelijk zijn – wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2025 Misschien heb je er iets over gehoord: de European Accessibility Act (EAA). Sinds 1 juli 2025 is deze Europese wet van kracht. En ja, ook voor kleine ondernemers en makers zoals jij en ik heeft dit gevolgen.
De wet is bedoeld om digitale producten en diensten beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Denk aan mensen met slecht zicht, kleurenblindheid of beperkte motoriek. De EAA geldt voor webshops, e-books, betaalautomaten, apps én websites.
Wat betekent dit concreet voor jou? Heb je een webshop, of verkoop je diensten via je site? Dan moet je ervoor zorgen dat je website óók goed werkt voor mensen met een beperking.
Dat betekent bijvoorbeeld dat:
teksten goed leesbaar zijn, contrasten kloppen, knoppen duidelijk zijn, je site ook met een toetsenbord te bedienen is, en afbeeldingen een beschrijving hebben (zogenaamde alt-teksten).
5 tips om je website toegankelijker te maken
- Gebruik voldoende kleurcontrast Zorg dat teksten goed leesbaar zijn tegen de achtergrond. Zwart op wit doet het nog steeds prima.
- Schrijf duidelijke knoppen Vermijd vage teksten als “klik hier”. Zet liever “Bekijk mijn aanbod” of “Vraag een offerte aan”.
- Zorg voor alt-teksten bij afbeeldingen Zo begrijpt ook iemand met een schermlezer wat er op jouw illustratie of foto staat.
- Maak je site navigeerbaar met het toetsenbord Niet iedereen gebruikt een muis. Met de tab-toets moeten alle onderdelen bereikbaar zijn.
- Gebruik duidelijke koppen en structuur Werk met H1, H2, H3 voor de juiste volgorde. Dat is niet alleen prettig voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines.
Bij Karakterdesign help ik je graag om jouw verhaal helder én toegankelijk te maken. Een toegankelijke website is niet alleen verplicht, maar ook klantvriendelijk en goed voor je vindbaarheid.
Laat het me weten als je jouw site toegankelijker wil maken met een vleugje eigenzinnigheid door middel van duidelijke illustraties en infographics.
Reactie plaatsen
Reacties