logo.


Een beeldmerk of logo is een grafische uiting die met een bedrijfs- of productnaam dan wel met een organisatie geassocieerd wordt. 

 

Inbegrepen:

 • stevige intake met een twist
 • geleverd in verschillende bestandsformaten en afmetingen
 • werkbestanden zijn natuurlijk voor jou 
 • brandsheet met gebruikte fonts, kleuren, enz.
 • relevante tips en trucs voor later

vijf kenmerken voor een goed logo.

Een logo werkt het best als het voldoet aan de volgende pijlers. Karakterdesign houdt deze in het achterhoofd bij het ontwerp van je logo.

 

 • Eenvoudig;

 • Herkenbaar;

 • Tijdloos;

 • Flexibel;

 • Gepast.

 

 eenvoud is de sleutel.

Een eenvoudig ontwerp zorgt voor een hoge herkenbaarheidsfactor en zorgt ervoor dat het beeldmerk flexibel en memorabel is. Goede logo’s hebben iets unieks zonder het te overdrijven. Dit principe wordt ook wel het K.I.S.S.-Principe genoemd (Keep It Simple, Stupid). Een beeldmerk moet te allen tijde herkenbaar zijn, of je er nou langs loopt of met 70 kilometer per uur voorbij zoeft.
Het beeldmerk van de grootste schoenenfabrikant ter wereld is bijvoorbeeld een “eenvoudige” swoosh.

 

een logo moet memorabel zijn

Vlak achter het principe van eenvoud volgt het principe van herkenbaarheid. Een ontwerp moet herkenbaar zijn. Dit wordt bereikt door het logo eenvoudig te maken en ervoor te zorgen dat het bij het bedrijf past. Bij een logo draait alles om herkenbaarheid en eenvoud.

 

een goed logo is tijdloos

Een goed beeldmerk is tijdloos – daarmee wordt bedoeld dat het logo de tijd kan weerstaan.

Hoe effectief is een logo na 10, 20 of zelfs 50 jaar?

Een uitspraak die bij dit principe hoort, is “Leave trends to the fashion industry”: de identiteit van je bedrijf is niet bedoeld om vaak vernieuwd te worden. De identiteit van een bedrijf hoort niet de stijl van de massa te volgen, het hoort op te vallen tussen de rest. 

 

flexibiliteit is belangrijk

Een bedrijfslogo moet bruikbaar zijn op verschillende media en in verschillende vormen en maten. Om dit te garanderen moet het beeld opgebouwd zijn als vector, om ervoor te zorgen dat het logo tot iedere grootte geschaald kan worden zonder kwaliteit te verliezen.

De vragen die je kunt stellen zijn:

 • Is het logo nog effectief als het in de omgekeerde kleurstelling wordt gebruikt? (bijvoorbeeld een licht op een donkere achtergrond in plaats van donker op een lichte achtergrond)

 • Is het logo nog effectief als het ter grootte van een billboard wordt gebruikt?

 • Is het logo nog effectief als het ter grootte van een postzegel wordt gebruikt?

 • Is het logo nog effectief als het in één kleur/in zwart-wit geprint wordt?

 

Een manier om een beeldmerk flexibel vorm te geven is om eerst te beginnen met schetsen (of met alleen zwart en wit). Zo leg je de focus op het concept en op de vorm en niet op de kleur (die wellicht een bepaald gevoel zal oproepen). Dit is iets voor een volgende stap.

In de startfase van een bedrijf wordt het beeld vaak alleen op visitekaartjes, briefpapier en op de website gebruikt. Maar als het bedrijf groeit, wellicht ook op bedrijfskleding, enveloppen, stickers, bedrijfsvoertuigen, noem maar op. Het is belangrijk om het logo flexibel te houden om voorbereid te zijn op de toekomst.

 

een goed logo is gepast

Een logo moet passen bij het bedrijf dat het in gebruik heeft. Bij het ontwerpen van een beeldmerk voor een speelgoedwinkel is het gepast om een kinderlijk lettertype en kleurschema te gebruiken, iets wat minder gepast zou zijn voor een advocatenbureau.

 

Het is ook belangrijk om te vermelden dat een beeldmerk niet de dienst of het product van een bedrijf hoeft te tonen. Logo’s van automerken hoeven geen auto’s te tonen, logo’s van bedrijven die computers bouwen hoeven geen computer te tonen. Het Harley Davidson-logo is bijvoorbeeld geen motor en het Nokia-logo geen mobiele telefoon. Een logo is puur bedoeld als identificatie van het bedrijf.

#designvoormannen