• design mét karakter
  • creativiteit
  • persoonlijke service
Welkom » Een logo kiezen » Betekenis van kleur

De betekenis van kleur

Rood

 

Rood is de kleur van de passie. Rood wordt ook geassocieerd met honger. De grootste fastfoodketens ter wereld gebruiken daarom rood in hun logo’s zoals Burger King, KFC en Domino’s Pizza.

Blauw

 

Als er aan mensen wordt gevraagd wat hun favoriete kleur is, zullen de meeste ‘blauw’ antwoorden. Blauw is een kleur die rustig maakt en vertrouwen op wekt.

Veel banken en financiële diensten hebben daarom blauw in hun logo. Denk maar eens aan ING, Rabobank, en Pay Pal.

Paars

 

Paars wordt van oudsher geassocieerd met rijkdom en luxe. De kleur paars was vroeger namelijk erg duur om te maken. Alleen de allerrijksten konden zich paarse kleding veroorloven. Het is ook de kleur van creativiteit. Uit onderzoek blijkt overigens dat mannen vaak een hekel hebben aan de kleur paars.

Paars wordt daarom vrij weinig gebruikt voor logo’s

Groen

 

Groen is de kleur van de natuur, gezondheid, kracht en rust. Gebruik groen als uw producten of diensten op het gebied van natuur of gezondheid aanbiedt of als u een milieuvriendelijk bedrijf heeft.

Oranje

 

Veel sportclubs maken gebruik van oranje voor hun logo. Oranje is een actieve en optimistische kleur.

Oranje is natuurlijk ook de kleur van Nederland en wordt geassocieerd met nationalisme.

Roze

 

Roze is romantisch en vrouwelijk. Het wordt vaak gebruikt door merken die zich richten op vrouwen en jonge meisjes.

Roze spreekt mannen niet of nauwelijks aan.

Zwart

 

Zwart is een lastige kleur. Zwart is de kleur van rouw, maar het wordt ook geassocieerd met autoriteit, elegantie en durf.

Geel

 

Geel trekt de aandacht het meest van alle kleuren. Het is aan de éne kant de kleur van het optimisme (zonlicht) en aan de andere kant de kleur van de waarschuwing. Wespen zijn bijvoorbeeld geel om te laten zien dat ze gevaarlijk zijn.

Geel is ook een kleur die mensen aan zet om iets te doen, zoals iets kopen.

Wit

 

Wit is de kleur van puurheid, hygiëne, veiligheid en eenvoud. Het wordt ook in verband gebracht met een onbeschreven blad en dus creativiteit.  Wit is vaak de achtergrondkleur van logo’s.

Denk er eens aan een andere achtergrond kleur te nemen en de witte letters en/ of een wit symbool te gebruiken. Dat doet Hema bijvoorbeeld.

Ook in de logo’s van onder andere Starbucks, Coca Cola en BMW wordt er effectief gebruik gemaakt van wit.

bron: https://15eurologos.nl/logo-voorbeelden/