• design mét karakter
  • creativiteit
  • persoonlijke service
Home » Een logo kiezen

Een logo kiezen


De weg van concept naar logo.

Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van grafisch ontwerp, hieronder een kleine gids met tips en trucs. Deze zal doorlopend worden aangevuld met meer!

Houd de website dus in de gaten!

Investeer in een goed logo en een sterke eenduidige huisstijl!

inhoud

Wat moet ik weten over een logo?

Naast het ontwerp van verschillende producten adviseer ik jou ook. Lees daarom mijn tips over de betekenis van kleur, verschillende lettertypes, beeldtaal en meer zodat jij je alvast een beeld kan vormen over wat jij wil.

Wil ji weten wat de vijf uitgangspunten zijn voor een goed logo?

Hulp nodig bij iets anders?


Soorten logo's

Omdat het moeilijk is om aan te kunnen geven hoe jouw logo er uit moet gaan zien laat ik hieronder wat mogelijkheden en belangrijke aspecten zien waaruit een logo bestaat.

De keuze voor een logo begint met de vraag welke soorten logo's er bestaan. 

De drie hoofdgroepen zijn;

(typografische) woordmerk

welke de naam van een bedrijf in een herkenbare eigen vorm weergeeft. Bijv. Facebook of Coca Cola.

Hierbij is het lettertype en kleurstelling karakterbepalend.

(symbolisch) beeldmerk

 welke niet de naam, maar een afbeelding gebruikt als merkvertegenwoordiger, bijvoorbeeld de appel van Apple.

Zo'n afbeelding kan bestaan uit een

embleem, afbeelding, letter, merk, zegel, monogram of mascotte.


Een voorbeeld van een monogram is het logo van de Albert Heijn, deze letters zijn in elkaar gevlochten. Voetbalclubs daarin tegen hebben vaak een embleem als beeldmerk terwijl de Douwe Egberts weer een zegel heeft als beeldmerk. En een mascotte zien we bij de ING en Lacoste.

Een combinatie van beide kan natuurlijk ook.

Het gecombineerde logo

Het logo van Microsoft is een gecombineerd logo; naast de naam is ook een beeldmerk zichtbaar.

Anders gezegd: alles is mogelijk. Het maken van een keuze voor het soort logo uit de hoofdgroep bakent al veel af en dat is niet alleen efficiënt voor jezelf, maar ook voor de ontwerper!


Wat is een logo?

Een logo is de samensmelting van elementen zoals gebruik van kleur en de combinatie ervan, witruimte, specifieke vorm en soort lettertype, grootte, cursief, dikgedrukt, onderlinge positie of een combinatie ervan.

Die combinatie bepaald het specifieke karakter en de uitstraling van jouw merk. In het logo komen de kleur en stijl uit jouw huisstijl naar voren.

Het logo is het visitekaartje voor je bedrijf en geeft een "sneakpeak" van jouw huisstijl. 

(huisstijl én logo zijn dus op een of andere manier op elkaar afgestemd!)

Huisstijl

De huisstijl van een organisatie of bedrijf is de bewust gekozen wijze van presentatie naar buiten toe. 

De regels over die afstemming worden opgeschreven in het huisstijlhandboek; welke kleur, percentage kleurgebruik, lettertype, lettergrootte, de verhouding tussen elementen enz.

Gestaltwetten

Het bewuste gebruik en de juiste toepassing van de regels, de Gestaltwetten,  die ervoor zorgen dat ons brein de wereld ziet en begrijpt in een ontwerp maakt het toegankelijk, makkelijk herkenbaar en behapbaar voor iedereen.

Een logo zou niet werken als het te lang duurt om te begrijpen wat je ziet en wat het betekent.

Lees meerLogo laten maken of zelf ontwerpen?

Zeker! Jij kan zelf aan de slag. De kans dat het niet datgene wordt wat je voor ogen hebt is aanwezig. Het is wel goedkoper. Het is raadzaam om het ontwerpen over te laten aan een professional. Die weet wél precies wat hij nodig heeft om jouw idee te realiseren, heeft de tools, kennis en ervaring om jou te helpen.

Het kost jou geen overbodige tijd om het te blijven proberen.

Tijd die ook voor jou kostbaar is en die jij veel beter weet te besteden aan al die andere dingen die jij moet doen als.

Bijkomend voordeel: Je komt meteen goed beslagen ten ijs!

Toch zelf aan de slag?

Dat is mogelijk met allerlei online logoontwerp-websites die gratis of betaald door keuzes te maken in 10 stappen jouw logo "ontwerpt"

Met deze https://secure.logomaker.com/nl/logomakerv3/ vond ik met een van de sjablonen met de auto-afbeelding rechts al snel twee bestaande bedrijfslogo's met hetzelfde element erin. Zie hieronder, en nog meer voorbeelden.

 

Zeker toegankelijk, makkelijk herkenbaar en behapbaar voor iedereen

Maar, wil je investeren in een logo die jouw bedrijf een identiteit geeft waarvan de kans heel groot is dat iemand anders hetzelfde gebruikt?

De kans is groot dat je het logo dan in één formaat krijgt en dat je het krijgt in .jpg-formaat, een rasterafbeelding met als nadeel dat als je de foto vergroot pixels mee vergroten en dat die vroeg of laat zichtbaar worden.

 

Een ontwerp van Karakterdesign is kwaliteit, gegarandeerd origineel dus geen gebruik van bestaande elementen; alles wordt 'from scratch' ontworpen en opgebouwd.

Ik lever jouw logo aan in het door jou gewenste formaat en  afmeting.

Daarbij krijg je in overleg de werkbestanden of pas ik nog iets aan als daar behoefte voor is.