
Brandstofprijzen, energie en alles om ons heen wordt duurder. Het leven is moeilijker geworden. Je denkt wel drie keer na over aankopen en investeringen die niet meteen essentieel zijn voor het gewone leven.
Toch is investeren in je bedrijf ook en in deze tijd een uitgave om zeker te overwegen.
Investeren in je bedrijf
Veel van de startende ondernemers maken de fout om alles zonder hulp te willen doen. Veel nieuwe kennis doen we op in Facebook-groepen online fora, Youtube en gratis e-books. Ondernemers stellen het inhuren van professionals uit.
Logo als sluitpost
Voor "randzaken" als logo, bedrijfsdrukwerk en vormgeving ga je op zoek naar de goedkope of semi-gratis alternatieven. Op internet zoek je naar plaatjes van logo's van anderen en probeer je die te na te maken in bijvoorbeeld MS Paint of zelfs in MS Word. Met tijd en veel moeite zal het je lukken een logo in elkaar te zetten. Je creatie upload je naar je website-editor.
Na het uploaden zul je al snel zien dat het logo niet zo scherp is als je zou willen. Het logo aanpassen door in- en uit te zoomen maakt het niet scherper, maakt je logo of te klein of te groot voor op je website. Als je kijkt naar de mobiele versie van je website zie je dat het logo daar niet tot zijn recht komt.
Schaalbaar
Eén van de eigenschappen van een goed logo is dat hij schaalbaar is én dat hij op elke schaal te gebruiken is. In het klein als favicon in het tabblad van je browser maar ook in het groot op het billboard langs de snelweg. In het klein zullen belangrijke details wegvallen, in het groot is die ene krul ineens wel heel dik en lomp en voelt de compositie van de grafische elementen ineens anders aan.
De ontwerper van je logo zal er altijd voor zorgen dat het logo bruikbaar is in alle formaten en/of kan het zo aanpassen en aanleveren in de grootte die jij wilt. Dit is mogelijk omdat het logo wordt gemaakt als vectorbestand. Dit zou je kunnen zien als een dynamisch bestandsformaat. Voor elk formaat zal er ene haarscherpe afbeelding worden gemaakt. Dit is anders dan bij een .JPG. De foto is gemaakt in een vast formaat en kan middels uitzoomen groter worden, ofwel de beeldpunten worden zichtbaar groter. Dit kan alleen maar leiden tot verlies van scherpte.
Bestandsformaat
Daarbij zal hij het logo aanleveren in het bestandsformaat die het beste is voor elke toepassing. Tegenwoordig is WEBP een opkomend formaat voor online gebruik. Voordeel van dit formaat is een kleine bestandsgrootte die zorgt voor betere laadtijden van je website. Dit gegeven lijkt nietszeggend maar niemand wil lang wachten totdat je site volledig geladen is. Je bezoeker zal snel geneigd zijn je website weer te verlaten. Dit betekent dus een gemiste kans. Elke bezoeker kan je nieuwe klant zijn.
Een logo in .PNG geeft je de mogelijkheid om een transparante achtergrond te geven. Het logo kan dan bijvoorbeeld geplakt worden in een hoek van een afbeelding en de afbeelding zal dan deels als achtergrond fungeren. Ideaal als je je logo als watermerk wilt gebruiken. Jouw ontwerper kan het logo leveren in zowel elk gangbaar bestandstype en elke gangbare afmeting.
Persoonlijk
Hoe zie jij jezelf? Kijk eens in de spiegel en probeer jezelf eens te beschrijven zonder je eigen mening, oordelen en aannames.
Best moeilijk toch? Ondanks je inspanningen zal jouw beschrijving voor je gevoel de juiste zijn. De kans is groot dat een buitenstaander jou anders ziet en zal omschrijven.
Welk deel van jezelf wil je laten zien, welk deel laat je juist niet zien?
Het is daarom nuttig om een professional/buitenstaander naar jou te laten kijken.
Wat zie ik van je bedrijf en jou en wat kan je gebruiken in bijvoorbeeld je corporate story. Wat ga je daarvan laten zien aan je doelgroep? en wat laat je daarvan terugkomen in je logo?
Zou je niet de neiging hebben te kiezen voor de kleuren en lettertypes die jij mooi vind? Vindt jouw koper diezelfde dingen ook mooi en sluiten ze aan op je verhaal?
Het is dus belangrijk te denken en te kijken als je klant.
Zomaar één van de redenen om te investeren in een grafisch ontwerper.
Welke je kiest is aan jou.
illustratie van https://www.booest.nl/hoe-maak-je-goedkoop-een-logo/
Reactie plaatsen
Reacties